Kroppkakor – en svensk klassiker

Kroppkakor är en omtyckt rätt i många svenska hushåll. Läs mer om olika typer av kroppkakor och prova ett recept på öländska kroppkakor.

Olika varianter av kroppkakor

Kroppkakor - en svensk klassikerAtt göra kroppkakor är en konst i sig och det finns nog lika många recept som det finns hushåll som lagar denna delikatess. En potatis dumpling med fläskfyllning som traditionellt serveras med saftig lingonsylt och skirat smör.

En del säger att man ska steka fläsket innan man rullar ihop kroppkakan. Medan andra säger att när det är ett riktigt öländskt recept så ska man inte steka fläsket innan.

Idag finner du många olika moderna varianter på denna klassiska svenska husmanskost. Gör en variant och fyll med isterband eller fyll med en smakrik röra av svamp, lök och persilja. Servera den vegetariska varianten med rårörda lingon och krispiga morötter.

Kroppkakans historia

Vem som var först med att göra en deg baserad på potatis som innehöll fläsk och lök har man inte kunnat fastställa. Att man har ätit denna runa boll sedan urminnes tider råder det dock inget tvivel om.

Det finns många lokala varianter. Blekingekroppkakan är mer grå än den vanliga kroppkakan. Den innehåll mer riven potatis och fylls ibland med sjöfågel eller ål. Smålandskroppkakorna har mer kokt potatis i degen. Många anser dock att den öländska kroppkakan är kungen bland kroppkakorna.

Öländska Kroppkakor

Ingredienser 4 pers. 12 kroppkakor

  • 1 liten gul lök
  • 150 g rimmat sidfläsk
  • 1/2 msk kryddpeppar
  • 1 kg rå potatis, ex King Edward
  • 300 g kokt potatis, ex King Edward
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt + salt till kokvattnet

Gör så här

Ett tips är att förbereda kvällen innan med att skala potatisen och ställ den kallt. Om du lägger in fläsket i frysen innan det ska skäras i mindre tärningar så är det lättare. Hacka löken fint kvällen innan och rör ihop med kryddpepparn. Lägg plast över och ställ kallt över natten.

Skala och hacka löken i fina tärningar.

Skär fläsket i fina tärningar.

Fräs lök och om du så önskar även fläsket i 3-4 minuter.

Riv den potatisen rå med rivjärn eller i matberedare. Låt de rinna av i en sil eller durkslag.

Lägg den råa avrunna potatisen i en bunke.

Skala sedan potatisen när den är kokt. Pressa den med en potatispress och blanda i mjölet och salt. Arbeta ihop till en jämt och fin deg.

Häll lite salt i vatten och koka upp i en lite större kastrull.

Forma sedan degen till en rulle och dela den i 12 delar (för 4 port).

Gör en liten grop i mitten och fyll den med ca 1 msk av fläsk- och lökblandningen. Sen nyps den ihop och formas till en så kallad kroppkaka. Om du doppar händerna i vatten så går det lättare att forma kroppkakorna.

Lägg ungefär hälften av kroppkakorna i det kokande vattnet. Låt dem koka i lätt sjudande vatten utan lock 45 till 60 minuter. Vattnet ska inte endast småputtra.

Servera med skirat smör och lingonsylt. En del vill också ha en skvätt grädde till sina kroppkakor.