Långe Jan och Långe Erik

Två fyrton är byggda på varsin spets av Öland. Är du intresserad av att besöka tornen så finns det turer, klicka här för att läsa mer.

Ölands norra udde

Öland är ett semesterparadis med sin vackra natur, spännande historia, sköna stränder och mysiga caféer. Fyren Långe Erik på Ölands var en kär vän för sjömän och ett kanske ett kärt återseende när de navigerade runt Kalmarsund och dess blåa hav.

Fyren ligger på norra udden, ungefär en mil norr om Byxelkrok. Utanför fyren är det en riktig skeppskyrkogård och redan på 1600-talet så pratades det om att bygga en fyr här. Långe Erik stod klar 1845 och den 32 meter höga fyren byggdes av öländsk kalksten. Sedan 1976 så styrs fyren helautomatiskt men under fyrens verksamma år så fanns det 3 fyrmästare och fyrvaktare. Idag är fyren tom men fyrvaktarbostaden är bebodd.

Fram till 1965 så kunde man endast ta sig till fyren med båt. Det var tre km båtvägen till affären. En båtresa som även den kunde vara full med faror på det stormiga havet. En bro byggdes 1965, så numera är ön ansluten till Öland. Ön är ansluten till Öland med en liten bro byggd 1965.

Fyrvaktarens Dotter

Ett trevligt utflyktsmål är att besöka Fyrvaktarens Dotter. Här hittar du njuta av utsikten i cafét som serverar både kaffe och glass. Besök souvenirbutik med egentillverkade saker. Fyrvaktarens Dotters hjärta brinner för att bevara Långe Erik och hon har guidade turer runt fyren.

På sjökortet heter fyren Ölands norra uddes fyr men den kallas för Långe Erik. Klev uppför de 138 trappstegen och beundra utsikten från denna vackra fyr.

Långe Jan

På Ölands södra udde finner du Sveriges högsta fyr, Långe Jan. Första november 1785 så tändes fyren för allra första gången. Det tog nästan två år att bygga fyren som på den tiden var 60 alnar hög, ungefär 36 meter. Fyren byggdes troligtvis av ryska krigsfångar.

Idag är fyren 41.6 meter och utsikten från Sveriges högsta fyr är fantastisk. För att njuta av denna magnifika utsikt så behöver du kliva uppför 197 trappsteg. Du kan klättra upp i fyren under sommaren, en liten avgift tas. Utsikten över Östersjön och södra Öland är magnifik. 

Namnet Långe Jan kommer ifrån ett medeltida kapell, St. Johannes. Ifrån början så var Långe Jan en öppen stenkolsfyr och 1948 så blev den elektrifierad. Idag så är fyren obemannad och drivs hel automatiskt. Långe Jan lyser 26 sjömil och fyren är öppen under vår, sommar och hösten. 

Besök Naturrum

Byggnaderna som omger Långe Jan bildar Ottenby fågelstation. I Ottenby hittar du Ottenby fågelstation och Restaurang Fågel Blå. 

Långe Jan bemannas av Sveriges Ornitologiska Förening Bird Life Sverige och intäkterna går till deras verksamhet vid Ottenby fågelstation som arbetar med skydd och forskning om våra flyttfåglar. Naturrum Ottenby har en fin utställning av fågel- och djurlivet runt fyren.