Öland Roots

Öland Roots är som du säkert redan känner till en omåttligt populär reggaefestival som är belagd på Öland. Öland Roots har funnits ända sedan 2004 och har hela tiden tagit steg mot att bli en större och bättre festival. Det är uppenbart att det finns ett stort intresse för reggae i Sverige. Öland Roots är nämligen bara en av tre större reggaefestivaler som hålls runt om i Sverige.

Stora Frö

Stora Frö är platsen där festivalen hålls. Det intressanta är att det är ett väldigt litet samhälle med endast ett hundratal invånare. Tänk att denna lilla by under festivalen är värd för upp till 6000 personer. Det är en oerhörd befolkningsökning. Det är tack vare Reggaefestivalen som allmänheten känner till att Stora Frö ens existerar. Stora Frö är numera välkänt även bland fastlänningar från över hela landet.

Publikrekord 2017

2017 var ett oerhört bra år för Öland Roots. Festivalen har nämligen växt stadigt sedan starten 2004 och lyckades under 2017 med bedriften att locka cirka 6000 personer. 6000 personer det maximala antalet besökare som Öland Roots mäktade med 2017. Festivalen blev alltså absolut slutsåld. Hur kommer nästa år att se ut? Frågan är om Öland Roots utökar sin kapacitet ytterligare och om det i så fall kan komma att bli ett nytt besöksrekord 2018? Festivalen fyller nämligen 15 år nästa år och Olof Svensson som är en av arrangörerna bakom festivalen säger att de vill satsa extra mycket på nästa år.

Många stora artister genom tiderna

Öland Roots har genom åren gästats av många stora live-akter. Några kända namn som uppträtt på Öland är Michael Rose, Peps Persson, U-Roy, Svenska Akademien, Governor Andy, Ital Skurk och Kalle Baah. Med tanke på att festivalen ständigt växer finns det dessutom goda chanser att festivalen kan locka ännu fler stora live-akter i framtiden.

En festival fri från våld

Något som utmärker Öland Roots är att antalet våldsbrott är väldigt lågt. Under 2017 kom det inte in en enda anmälan om våldsbrott. Även på stöldfronten var det väldigt lugnt och besökarna fick ha sina saker ifred då det inte heller kom in en enda anmälan om stöld. Däremot tog polisen cirka 40 personer för narkotikabrott. Det är dock endast cirka en procent av alla besökare som festivalen har. Olof Svensson menar att det är en relativt låg siffra och väljer istället åt att glädjas åt den totala avsaknaden av anmälda våldsbrott och stölder på festivalen.